Gelijke kansen in het onderwijs

Kindcentra 2020 is uitgenodigd om tijdens de Nationale Onderwijsweek in oktober deel te nemen aan één van de debatten over gelijke kansen in het onderwijs.

Het thema van 2017 is ‘gelijke kansen’ en het kernprogramma speelt zich van 2 tot en met 6 oktober af in Nijmegen, verkozen tot Nationale Onderwijsstad 2017/2018. De stichting Nationale Onderwijsweek geeft in die week het onderwijs een podium door mooie voorbeelden met het land te delen, dialoog te entameren en ontmoetingen te organiseren.

Eén van de initiatieven van de Nationale Onderwijsweek is het drieluik ‘Gelijke kansen in het onderwijs’, dat in samenwerking met de KRO-NCRV is gemaakt. In dit drieluik onderzoeken zij de kracht van de school als emancipatiemachine, de essentiële rol van onderwijs voor het individu, voor de maatschappij en de toekomst. Is het mogelijk kinderen met verschillende achtergronden gelijke kansen te geven? Welke rol spelen ouders, leerkrachten, schoolbestuurders, schoolleiders, gemeenten en de politiek? En, wat kunnen wij zelf doen?
Kindcentra 2020 is niet betrokken bij de inhoud van deze documentaires. We zijn er  uiteraard wel reuze benieuwd naar.

De drie documentaire beleven hun première tijdens de Nationale Onderwijsweek in het LUX theater in Nijmegen. Aansluitend aan de filmvoorstelling zijn er nagesprekken.
Kindcentra 2020 neemt deel aan één van deze gesprekken. Afgevaardigden van de kopgroepen Kinderopvang, Primair Onderwijs, Jeugdhulp en de Wethouders voor Kindcentra, gaan op maandag 2 oktober, na de film ‘De witte vlucht’ het gesprek aan met de zaal.

Klik voor meer informatie over de drie documentaires en het theaterprogramma op een van onderstaande linken.
Maandag 2 oktober 2017 om 20.00 uur
De Witte Vlucht van Camiel Zwart, over de inspanningen van een basisschool in Nijmegen die er voor alle kinderen in de wijk wil zijn.

Dinsdag 3 oktober 2017 om 15:30 uur
Je mag altijd bij me komen van Julia Roeselers, over het dagelijks bouwen aan de brug tussen thuis en school op een kleurrijke basisschool in Gent.

Dinsdag 3 oktober 2017 om 20.00 uur
Goed terechtgekomen in de Schilderswijk van Reber Dosky, over een mentor en zijn havo-klas uit de Schilderswijk en wat er bepalend is in het onderwijs voor je ontwikkeling.

Het drieluik wordt in de Nationale Onderwijsweek ook uitgezonden op de televisie. Het uitzendschema is als volgt:

De witte vlucht 2 oktober 21.00 uur 2DOC (NPO2)
Je mag altijd bij me komen 3 oktober 22.55 uur 2DOC (NPO2)
Goed terechtkomen in de Schilderswijk 4 oktober 22.55 uur
2DOC (NPO2)