Verslag: PACT pakt door!

'PACT pakt door!’, onder die titel werd op 19 juli het grote PACT-event 2017 georganiseerd in de Fabrique in Utrecht. Ruim 350 enthousiaste en betrokken mensen kwamen bij elkaar om te luisteren, te leren en elkaar te inspireren over de samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp.

Aan de discussietafel van Kindcentra 2020 was de algemene tendens dat 'het nu veel te vroeg is om te stoppen met Kindcentra 2020'. Nu de samenwerking tussen kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp zo’n enorme vlucht heeft genomen en Kindcentra 2020 een beweging is geworden, zouden PACT en Kindcentra 2020 meer dan tot nu toe ook ouders en werkgevers moeten betrekken. Hoe dat te doen wacht ook enigszins op wat er in het regeerakkoord komt te staan, zo vonden deelnemers aan deze tafel. Hun belangrijkste advies? “Kindcentra 2020 is een beweging van onderaf, van bestuurders uit onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp en van wethouders. De verbinding tussen deze sectoren is de unieke kracht. Dat moeten we vast zien te houden.”

Lees hier het hele verslag of bekijk de filmimpressie van deze zonnige, vrolijke en onderhoudende, landelijke PACT-dag! 

In de Oogst lees je meer over de opbrengsten van 3 jaar PACT, van proeftuinen voor interprofessioneel samenwerken voor jonge kinderen, waaronder twee gemeentelijke, Eersel en Almere. Ook staan er twee uitgebreide interviews in met wethouders Bashara en Douw uit Hoorn.

Impact nr. 5 van Pedagogisch PACT geeft een palet aan voorbeelden van gemeenten die ieder op hun eigen wijze vorm geven aan de gemeentelijke rol bij de stimulering van kindcentra. In het hoofdartikel pleiten Rein Zunderdorp en Tom van Yperen voor een sterk lokaal partnerschap van gemeenten met besturen kinderopvang en onderwijs in de gemeente en een sturing van jeugdhulpinzet in de basisvoorzieningen, zoals school en kinderopvang.